Fördelar och nackdelar med duschkabin

En duschkabin är ett praktiskt sätt att få in en dusch i badrummet, eftersom den är ett helt slutet duschsystem. Du behöver med andra ord inte renovera något runtomkring kabinen, eftersom den har dörrar och väggar åt alla håll, och ett eget golv. Till skillnad från en duschhörna med duschdörrar, som använder badrumsväggen som bakre avgränsning, behöver man alltså inte arbeta med fuktsäkring på samma sätt när man har en duschkabin, eftersom inget vatten hamnar direkt på badrumsväggen. En annan fördel är att man med en duschkabin inte behöver montera några väggfästen, vilket man kan behöva göra i en duschhörna med fristående dörrar.Dusche-cut-w025-h025

Hur mycket det kostar att sätta in en duschkabin i badrummet beror på vilken kabin man väljer. Det finns en enorm variation, och man kan hitta allt från en enkel duschkabin för runt 1000 kronor till duschkabiner som är som ett eget litet spa med ångdusch och massagefunktioner. Dessa kan kosta upp emot 30 000 kronor. Till kostnaden för själva kabinen tillkommer också kostnaden för att anlita en rörmokare eller hantverkare för att installera den korrekt.

Även om duschkabiner således har många fördelar, och går att köpa i alla prisklasser, finns det också vissa nackdelar. En sådan nackdel är att en duschkabin kan vara svårare att städa än en duschhörna. Det beror dels på att smuts kan samlas under duschkabinens golv, ett ställe som är svårt att komma åt, dels på att många duschkabiner har kanter, lister och hörn som är svåra att få helt rena. Det kan därför vara bra att underhållsstäda en duschkabin oftare än man skulle städa en duschhörna. Man kan till exempel ha en gummiskrapa nära till hands, för att kunna skrapa av väggarna och golvet efter varje dusch. När man väl städar en duschkabin ska man också tänka på att inte använda grova tvättsvampar eller starka rengöringsmedel, utan ett milt allrengöringsmedel och mjuka svampar.

litepress