Renovera mera

Att renovera sitt hem är något av en folkrörelse i Sverige. Vi är faktiskt mycket bättre på att renovera än vad man är i de flesta länder. Kanske är det på grund av de höga kostnaderna för att anlita hantverkare som många väljer att utföra renoveringsprojekt på egen hand. Kanske beror det på alla de folkbildande TV-program som haft byggnationer och renoveringar som tema. I den här texten ska vi ge tips om renoveringsprojekt som är enkla och lönsamma för dig som är noggrann och bra på att lära dig nya saker.

Projekt de flesta klarar

Ett Tips för dig som ska renovera mycket är att anlita en hantverkare för en halv dag och gå bredvid så du lär dig hur man utför det aktuella arbetsmomentet. Saker som att bredspackla, tapetsera, lägga golv och kakla är inte svårare än att man kan lära sig det av ett proffs på några timmar. Att måla och att utföra underarbetet inför en ommålning är ofta ännu enklare, oftast räcker det att läsa i en bok eller se på en instruktionsvideo på youtube för att man ska vara redo att sätta igång. Att måla om gamla fönster är ett trevligt och enkelt, men ganska tidskrävande, arbete.

Renovering som lönar sig

Den som renoverar för att höja värdet på sin fastighet gör klokt i att satsa lite extra på en mindre yta för att skapa en “wow-effekt”. Har man bara en liten bänkskiva i köket kan man gott och väl investera i ett riktigt exklusivt material. Snygga kranar i kök och badrum (till exempel vackra vintagekranar) är också en detalj som lyfter helheten. Om köksskåpen är hela och praktiska men samtidigt har sett sina bästa dagar när det gäller finish, kan du förmodligen måla om dem och därmed få dem att se ut som nya. Sådant gör stor skillnad för hur köket upplevs. Ett annat klassiskt projekt är att ta bort plastmattor för att avtäcka brädgolv som ligger under dem.

 

litepress